Майбутніх абітурієнтів чекають нові правила прийому до українських вищих навчальних закладів. Проект нових правил буде оприлюднено наступного тижня

Умови вступу до вузів у 2012 році можуть піддатися значним змінам, зокрема запропоновано зробити одну "хвилю" подання документів замість трьох, переглянути можливість подачі заяв про вступ на різні напрями та підняти прохідний бал сертифікату ЗНО.

Про це говорили представники вищих навчальних закладів та громадських організацій під час проведення відео-конференції за участі міністра освіти і науки Дмитра Табачника.

"В умови прийому до вузів необхідно внести зміни", - зазначив ректор Харківського національного університету ім.Каразіна Віль Бакіров.

За словами Бакірова, зараз абітурієнтам надають занадто багато можливостей вступати на різні спеціальності.

Як відомо, що цього року абітурієнт мав право подавати документи до п'яти вузів і на три спеціальності в кожному з них.

"Якщо раніше випускник не вступав, наприклад, на історичний факультет, то він намагався вступити на цей факультет наступного року. А тепер на історичному вчаться ті, хто не вступив на юридичний чи інші факультети", - зазначив В. Бакіров.

За словами Дмитра Табачника, потрібно також створити такі умови вступу до вищих навчальних закладів країни, щоб вибір спеціальності став осмисленим. На думку міністра, якщо абітурієнт хоче бути, наприклад, економістом, то він має подавати документи лише на ті спеціальності, які мають відношення до економічної сфери.

Як зазначив міністр, в умови прийому до вузів буде внесено низку змін. За його словами, вступна кампанія показала, що три "хвилі" вступу були неефективні.

Тепер міністр освіти і науки має намір зробити одну "хвилю" вступу. Після 31 липня абітурієнтам дадуть п'ять днів, щоб принести оригінали своїх документів до прийомних комісій.

На п'ятий день, за словами Табачника, у списку рекомендованих до вступу будуть тільки ті студенти, які принесли до ВНЗ оригінали, і це буде чітко прописано в правилах прийому до вузів.

Ще одну зміну до умов вступу запропонувала громадська організація "Опора". Її представники висловили думку, що необхідно підвищити прохідний бал для профільного предмету до 162.

"Те, що громадська організація пропонує підвищити прохідний бал, - це веління часу", - зазначив Д. Табачник.

Нагадаємо, прохідний бал ЗНО для вступу до вузів у ході вступної кампанії цього року становив 124 бали.

За словами Д. Табачника, в понеділок 12 вересня, на громадське обговорення буде винесено проект державних умов прийому до вузів. З умовами прийому можна буде ознайомитися на офіційному сайті відомства. Обговорення триватиме близько двох тижнів.

За матеріалам: Освіта.ua
Дата публікації: 07.09.2011